10 שלבים בתהליך בניית תמ"א 38

במסגרת אספת הדיירים, יש לגייס הסכם של רוב בעלי הדירות לגבי הוצאתו אל הפועל של פרויקט תמ"א 38. לאחר שהושגה ההסכמה המבוקשת, יש למנות נציגים מטעם בעלי הדירות – עליהם תהיה מוטלת המשימה לרכז את הפרויקט וזאת תוך הקפדה על שמירת האינטרסים של כל בעלי הדירות באותו המבנה.

בשלב זה, יש למצוא עורך דין מקצועי ומנוסה המתמחה בתחום של תמ"א 38 ולקבוע עמו פגישת ייעוץ. תפקידו של עורך הדין יהיה לספק מידע מקיף לגבי הצד המשפטי של הפרויקט ולפרט את הזכויות והחובות של הדיירים. עורך הדין יהיה אחראי ללוות ולייצג את הדיירים לאורך כל שלבי הפרויקט.

אחרי שעורך הדין מסר את כל הפרטים הרלוונטיים אודות הפרויקט, מגיע הרגע להתחיל בחיפוש אחר מפקח הבנייה ויזם/ חברה קבלנית אשר יוציאו לפועל את הפרויקט. קיימת חשיבות גבוהה, לעשות בחירה מושכלת, לערוך סקר ולהכיר לעומק את השוק בטרם ביצוע הבחירה. ההמלצה היא, לבקש הצעות מחיר ממספר קבלנים שונים ולהעמיק בפרטיה של כל הצעה אשר מתקבלת.

לאחר עיון מעמיק בכל ההצעות שהתקבלו מהקבלנים/ היזמים השונים, מגיע שלב בחירת היזם. כדאי להיעזר בשירותיו של עורך הדין בתהליך הבחירה. בשלב הזה, יש לנהל משא ומתן עם הקבלן במטרה להגיע בסופו של דבר לניסוח של הסכם משפטי, אשר לוקח בחשבון את האינטרסים של כל הצדדים וגם מוסכם על כולם.

ניהול משא ומתן אורך בדרך כלל מספר חודשים עד להגעה להסכמה. בשלב זה, היזם ובעלי הדירות צריכים לחתום על החוזה המשפטי אשר מקיף את כל פרטי ההסכם ביניהם.

לאחר החתימה על ההסכם, מגיע הרגע בו היזם אמור להכין את תכנית הפרויקט. התכנית אמורה להיות מפורטת ומעמיקה מתוכננת על ידי אנשי מקצוע מנוסים מטעם היזם כגון: אדריכל, מהנדס קונסטרוקציה וכו'. הליך זה לוקח כחצי שנה ולעיתים אף יותר. התכנית הסופית אמורה לכלול את כל פרטי הפרויקט. בעלי הדירות במבנה צריכים לאשר את התכנית ולאחר שאושרה, תוגש התכנית לעירייה לצורך היתר הבנייה.

בדרך כלל, תחלוף כשנה וחצי ממועד הגשת התכניות לרשות המקומית ועד לקבלת היתר הבנייה. הסיבה לכך שהתהליך אורך זמן רב טמונה בעובדה כי במהלך תקופת זמן זו נערכות בדיקות קפדניות אשר ייעודן לוודא שהתכנית אכן עומדת בכל התנאים – מדובר בהליכים בירוקרטיים מורכבים.

לאחר קבלת היתר הבנייה מטעם הרשות המקומית, ניתן להתחיל ולהוציא את הפרויקט אל הפועל. תהליך הבנייה יכול לנוע בין שנה וחצי לשנתיים ויותר: תלוי בסוג העבודות ובמורכבות הפרויקט. בשלב זה, נכנס לתמונה גם מפקח הבנייה אשר נבחר מטעם הדיירים שתפקידו לעקוב ולוודא שהיזם אכן מבצע את הפרויקט בהתאם לתכניות.

סיום הליך הבנייה מצביע על כך שהפרויקט עומד סוף סוף להסתיים. יחד עם זאת, קיימת חשיבות גבוהה שדיירי המבנה בסיועו של המפקח, יבדקו בצורה מדוקדקת שכל מה שסוכם בחוזה ביניהם לבין היזם אכן בוצע בצורה הטובה והאיכותית ביותר.

בשעה טובה הסתיים הפרויקט, עכשיו כל שנשאר לעשות זה להיעזר בעורך הדין לצורך תיקון רישום צו הבית ולהוסיף את ההרחבות, הדירות החדשות, המרפסות, תוספות הבנייה ובעצם כל מה שהוסף/שונה במסגרת הפרויקט בטאבו.

צור קשר